Tropin SALIBANDYPUULAAKIEN (ja turnausten) säännöt

TALVIPUULAAKI 2018-2019
Puulaakijoukkueiden määrä on tasaisesti laskenut yli neljästäkymmenestä kahdeksaantoista. Jotta pelit olisivat kaikille mielekkäitä syksyn 2018 pelisysteemi on seuraava:
Joukkueet jaetaan kolmeen lohkoon, mestikseen (6), ykkös- ja kakkosdivariin (6 ja 6). Syksyn aikana pelataan kaksi kierrosta siten, että ensimmäisen kierroksen jälkeen mestiksen heikoin putoaa 1.divariin ja 1.divarin paras nousee mestikseen. 1.divarin kolme heikointa putoaa 2.divariin ja 2.divarin kolme parasta nousee 1.divariin.
Pelajaarajoituksiin on myös tullut kokeellisia muutoksia. Mikäli muutokset osoittautuvat huonoiksi, keväällä palataan entisen kaltaisiin.

Sääntömuutos kaudesta syksy 2017:

Joukkue voi käyttää toisen joukkueen maalivahtia tilanteissa jossa oma maalivahti ei voi yllättävän esteen takia pelata (esim. sairaus). Ulkopuolista maalivahtia saa käyttää korkeintaan kaksi kertaa syys- ja kevät kauden aikana ja ko. maalivahdin tulee pelata toisen sarjatason joukkueessa. SÄÄNTÖ EI KOSKE FIRMAPUULAAKIA.

Salibandyliiton säännöissä on tapahtunut muutamia merkittäviä muutoksia. Katso muutoksista mm. täältä https://salibandy.fi/uutiset/huippu-urheilu-uutiset/salibandyn-uudet-pelisaannot-voimaan-heinakuun-alussa/

YLEISSÄÄNTÖJÄ / OHJEITA

1. Koska suurimmalla osalla pelaajistamme on vapaa-ajan tapaturmavakuutus, niin päällekkäisvakuuttamisen välttämiseksi (maksut luonnollisesti kerätään pelaajilta) PELAAJIA EI OLE VAKUUTETTU järjestäjän puolesta .
Kehoitamme pelaajia tarkistamaan vakuutusturvansa ja tarvittaessa hankkimaan vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Muistutamme vielä, että salibandyliiton lisenssi korvaa ainoastaan salibandyliiton sarjoissa ja seuran harjoituksissa sattuneet tapaturmat.

2. Pelaaja voi kuulua vain yhteen joukkueeseen. Joukkuetta voi vaihtaa 15.02 asti mutta vain YHDEN kerran kauden aikana, eli voi pelata saman kauden aikana korkeintaan kahdessa joukkueessa. Uusia pelaajia saa tulla joukkueeseen koska tahansa, paitsi mahdollisiin karsinta- tai playoffpeleihin. Uuden pelaajan nimi on ENNEN hänen ENSIMMÄISTÄ ottelua ilmoitettava Troppiin. Pelioikeudettoman pelaajan käytöstä seuraa pelirangaistus. Mikäli kyseessä on toisen puulaakijoukkueen pelaaja, tulokseksi kirjataan 5-0 vastajoukkueen hyväksi.    FIRMAPUULAAKISSA kaikkien pelaajien on oltava saman työnantajan palveluksessa, joko työssä tai lomautettuna. Kesätyöläiset EIVÄT OLE työntekijöitä, elleivät opiskelun ohella tee yritykselle töitä SÄÄNNÖLLISESTI (viikottain). Pelioikeudettoman pelaajan käytöstä tulokseksi kirjataan 5-0 vastajoukkueen hyväksi. Kauden aikana pelaaja voi vapaasti vaihtaa joukkuetta työpaikan mukaan.

3. PELAAJARAJOITUKSET SYYSKAUDELLA 2018  (kokeelliset kaksi kierrosta),

  Edellisellä kaudella (kevät 2017) puulaakin mestaruussarjassa säilyneiden tai sinne nousseiden joukkueiden pelaajia saa pelata nykyisellä (syksy 2018) kaudella ykkös tai kakkos divisioonassa neljä.
Edellisellä (2017-2018) tai tällä kaudella Salibandyliiton sarjoissa 2.divisioonassa pelannut tai nyt pelaavia ei saa pelata kuin mestaruussarjassa kolme.
Edellisellä (2017-2018) tai tällä kaudella Salibandyliiton sarjoissa 3.divisioonassa pelannut tai nyt pelaavia ei saa pelata ykkös ja kakkosdivarissa kuin kolme.
Salibandyliiton mestaruussarjassa pelanneella pitää olla kolme, 1.divisioonassa pelanneella kaksi tai A-poikien SM sarjassa pelanneella yksi välivuosi. Paluu puulaakiurheiluun pariin voi tapahtua vain mestaruussarjan joukkueeseen. Välivuodet lasketaan viimeisestä ottelusta jossa on ollut mukana kokoonpanossa.
Nämä rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi syyskaudella 2018. Mikäli ne eivät palvele puulaakiurheilun tavoitteita palaamme entisen kaltaisiin.

FIRMAPUULAAKISSA ei ole pelaajarajoituksia sarjatasojen suhteen (esim. liiton mestaruussarjan).

4. Koska emme tee pistepörssejä niin pelaajilla ei tarvitse olla numeroita.

5. PELIN SIIRTOMAKSU 10 €. Siirtomaksut on maksettava ennen seuraavan pelin alkua. Vaikka siirroista aiheutuu järjestäjälle joskus mittaviakin kuluja ja ajan menetystä kaikki siirtomaksut menevät hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyskohteen arpovat pelaajat keväällä. Siirtomaksu tarkoitus on ”kannustaa” esteellisyyksien ilmoitamisessa.

6. Tuomarimaksut on maksettava OMA-ALOITTEISESTI ENNEN PELIÄ.
– Yksi tuomari, 8€ / joukkue.
– Kaksi tuomaria, 14€ / joukkue.
Otteluissa käytetään Salibandyliiton sääntöjä  muutamin PUULAAKIN turvallisuutta lisäävin poikkeuksin.

LISÄYKSIÄ / POIKKEAVUUKSIA SALIBANDYLIITON SÄÄNTÖIHIN:

7. YHTENÄINEN ”PELIASU” ON PAKOLLINEN, mutta asussa ei siis tarvita numeroita, pelkkä SAMANVÄRINEN PAITA RIITTÄÄ (esim. T-paita). Väärän värisestä peliasusta (oltava ehdottomasti lähes samanlainen) saa 2 minuutin jäähyn, toistuvasta pelirangaistuksen. VIERASJOUKKUEEN VELVOLLISUUS ON selvittää vastajoukkueen pelipaidan väri / hankkia sopiva.
8. Kaikki sarjat pelataan VIIDELLÄ, kenttäpelaajalla. Jos joukkueella ei ole viittä kenttäpelaajaa ja maalivahtia ottelun alussa (viisi minuuttia yli ottelun ilmoitetun alkamisajan), tulokseksi kirjataan 5-0.
9. Mestaruussarjassa pääsääntöisesti 2 tuomaria, muissa 1. Alemmissakin sarjoissa voidaan käyttää ”vaikeissa” tai muuten merkittävissä otteluissa kahta tuomaria.
10. Ylikäyrä maila, 31-40 mm -> 2 min., toistuva tai yli 40 mm -> pelirangaistus 5 min.
11. VAPAALYÖNNIN aiheuttavissa rikkeissä tuomarin kuuluu antaa pelin jatkua jos rikotulle joukkueelle jää pallo haltuun ja VAPAALYÖNTIÄ PAREMMAN MAALINTEKOTILANTEEN syntyminen on mahdollista (myös jäähyissä ja siirretyssä rangaistuslaukaukauksessa). Hyödyn näyttämiseksi tuomari ojentaa kätensä ”hyödyn suuntaan” ja VOI huutaa, pelaa! Hyöty on yleensä muutamia sekuntteja.
12. Koska käytetään yhtä tuomaria, jonka pääsääntöisesti on kuitenkin seurattava pallon pelaamista, voi tuomari antaa joukkueelle rangaistuksen, vaikkei rikkoja olisi täysin selvillä. Joukkueen kapteenin on osoitettava viivyttelemättä pelaaja jäähylle.
13. KORKEA MAILA (hallitsematon mailan nosto), pelitilanteissa (esim. pään yli nostaminen), laukauksissa ja vapaa- tai sisäänlyönneissä -> rangaistukset:
– Lapa nousee TAKANA vyötärön yläpuolelle vapaalyönneissä, sisäänlyönneissä tai pelitilanteessa jossa vasta- tai OMAN joukkueen  pelaaja on takana (takasivuilla) lähempänä kuin NOIN kolmen metrin päässä,  -> AINA VAPAALYÖNTI
– Lapa nousee EDESSÄ vyötärön yläpuolelle -> ei vaaraa -> ei toimenpiteitä
– Lapa nousee TAKANA TAI EDESSÄ VYÖTÄRÖN YLÄPUOLELLE -> aiheuttaa vaaratilanteen = mailan lapa LÄHEMPÄNÄ kuin NOIN metrin vasta- tai kanssapelaajasta -> 2 min.
– OSUU pystyssä olevaan vasta- tai kanssapelaajaan vyötärön yläpuolelle -> 5 min.
– Osuma vyötärön yläpuolelle aiheuttaa verihaavan tai osuma päähän -> ottelurangaistus (5 + 20 min.)
– Mailan NOPEA NOSTAMINEN PÄÄN YLI on lähes aina 2 min . Hitaissa vapaalyönti / hyöty.
14. Työntäminen laitaa vasten -> lähes aina 2 min, pienikin taklauksen tapainen -> 5 min, selvä taklaus (tai selkäänajo) ottelurangaistus (1-10 peliä/törkeys)
15. Pelaaja pelaa tai yrittää pelata palloa ja osuu mailallaan vastapelaajan jalkaan, tai muuhun vartalonosaan, maalivahtiin (pois lukien täysin samanaikaiset pallon tavoittelutilanteet) kysessä on aina vähintään vapaalyönnin arvoinen rike. Jos pelajaa näkee vastapelaajan edessä tai lyö vanhanaikaisessa maalivahtia tai suorittaa niin sanotun kääntölaukauksen osuen mailalla vasta- tai kanssapelaajaan (ei voi tietää ketä ja mitä takana on) seuraa vähintään kahden minuutin rangaistus. Kaikkia pieniä tahattomia pelitilanne ”näpyjä” ei huomioida eikä sitä jos vastapelaaja selvästi laukauksen jo ollessa käynnissä hyppää eteen takasivulta (ns. puskista).
16. Jos tuomari HAVAITSEE epäurheilijamaista peliä, ”sikailua” (esim mailan nupilla, mailalla tai kyynärpäällä lyömistä, potkaisemista jne.) tulee pelaajalle tuomita AINA VÄHINTÄÄN 5 minuuttia tai kohdan 18 mukaan.
17. Peleissä on joskus esiintynyt törkeitä väkivalta- tai käyttäytymishäiriöitä. Koska kysymys on puulaakiurheilusta, jossa pelaajalla ei välttämättä ole edes vakuutusta, olemme katsoneet aiheelliseksi käyttää liiton linjasta poiketen kovempia rangaistuksia. Seuraavassa esimerkkejä teoista ja mahdollisista seuraamuksista:
– Mailalla päähän lyöminen vähintään 6 kk pelikielto
– Nyrkillä päähän lyöminen vähintään 5 ottelun pelikielto
– Mailalla / nyrkillä vartaloon lyöminen vähintään 3 ottelun pelikielto
– Törkeä taklaus laitaa / seinää vastaan vähintään 3 ottelun pelikielto
– Potkaiseminen -> vähintään 3 ottelun pelikielto (jopa 2 vuotta)
– Törkeä kielenkäyttö PELAAJANA tai KATSOJANA, törkeä epäurheilijamainen käytös PELAAJANA tai KATSOJANA TUOMARIA, KANSSA- TAI VASTAPELAAJIA, HALLIN HENKILÖKUNTAA TAI MUITA HALLIN KÄYTTÄJIÄ KOHTAAN ( esim. v..n idiootti, sä olet p…ka, jatkuva seula tai kaikki menee huutelu ) tai uhkailu -> pelaajalle tai katsojalle joka osallistuu sarjoihin vähintään 3 pelin ottelurangaistus, muille tilanteen mukaiset sanktiot.
– Tuomari on ”koskematon”. Pelkkä tuomarin tönäiseminen tai uhkailu -> VÄHINTÄÄN YHDEN VUODEN PELIKIELTO SARJOISSA.
18. Yksituomarijärjestelmän ja puulaakiurheilun luonteen takia käytetään pelejä seuraavia luotettavia henkilöitä ns. pelitarkkailijoina jotka raportoivat tuomarin selän takana (raskauttava asianhaara) tapahtuvista ”sikailuista” järjestäjälle. Todistettavista 17 pyk. mukaisista törkeyksistä seuraa kaksinkertainen rangaistus tuomarirangaistukseen verrattuna. Jokainen tapaus ”tutkitaan” ja seurauksiin vaikuttaa esim. toistuvuus, törkeys jne.
Kohtien 16 ja 18 sääntöjen -> seuraamusten tarkoitus on tehdä pelaaminen turvalliseksi ja mahdollisimman ”iloiseksi” tapahtumaksi kaikille osapuolille.
19. Erityisesti tasaisissa peleissä (tasapeli, 1-3 maalin ero) viimeisen kolmen peliminuutin aikana ajan kuluttamiseksi tehdyistä TAHALLISISTA vapaalyönnin arvoisista rikkeistä saa heti 2 min jäähyn ja jäähyn arvoisista rikkeistä ottelurangaistuksen. ”Tahallisissa” rikkeissä kynnys rangaistuslaukauksen antamiseen on loppuminuuteilla myös erityisen matala (laukauksen tai maalivahdin heiton estäminen).
20. Yksituomarijärjestelmässä tuomari ei voi edes teoriassa ehtiä ”maaliviivalta maaliviivalle” ja siksi tuomari voi käyttää LUOTETTAVAKSI TUNTEMIAAN KATSOJIA ”MAALITUOMARINA” epäselvissä tilanteissa (pallo maalivahdin tai pelaajien takana).
21. Yritämme kouluttaa uusia tuomareita ja opastaa vanhoja yhteisen linjan löytämiseksi ja korkean työmoraalin säilyttämiseksi. On kuitenkin lähes mahdotonta, että kaikkien tuomareiden (saatikka pelaajien) mielestä esim. säännöissä esiintyvä huomattava etu olisi samanlainen. Lisäksi uudet, vanhat, kokeneet, täydelliset jne. tuomarit tekevät virheitä tai eivät yksinkertaisesti näe tapahtumaa (ruuhkan / maalin takana, pallon hipaisua päätypressuun). Pelatkaa pillin soittoon asti sillä tuomarilinjalla mikä on ja niillä virheillä mitä tulee.