Fifty-Fifty

“PARAS” harraste biljardipeli, Fifty-Fifty

Biljardipeleissä vuoro vaihtu silloin kun pussittaminen epäonnistuu tai pelaaja tekee virheen. Jos pelaajilla on tasoeroa edes vähän, niin toinen pelaajista lyö (saa harjoitusta) enemmän kuin toinen. Pitkässä juoksussa tasoero vain kasvaa ja tilanne korostuu entisestään. Siksi kehitimme pelin (mää ja Vänä ja tietysti TT) jossa molemmat saavat harjoitusta saman verran. Peli nimettiin Fifty-Fiftyksi. Yleensä peliaika maksetaan puoliksi ja jos tasoeroa on paljon niin toinen maksaa vain katselusta. Fifty-Fiftyssä tätäkään epäkohtaa ei ole.

Peliä koskettavat kaikki normaalit poolpelien ja kasipelin perussäännöt.

Pelikohtaiset säännöt:

  1. Pelit aloitetaan vuorotellen.
  2. Jos pakka ei hajoa pool sääntöjen mukaisesti, saa lyöntivuoroon tuleva päättää jatkaako siitä (käsipallo), vaatia uutta aloitusta pelikaverilta tai aloittaa itse uudella pakalla (aloittaa siitä huolimatta myös seuraavan pelin).
  3. Jos aloituslyönnillä pallo tai palloja menee pussiin ne jäävät sinne. Jos palloja meni yksi (tai useampi saman ryhmän), pelin aloittanut pelaa sen ryhmän palloilla. Jos palloja meni tasamäärä molemmista ryhmistä, pelin aloittanut saa päättää kumman ryhmän valitsee.
  4. Lyönneissä on maalaus ja osumapakko ensimmäisestä pussitusyrityksestä lähtien. Ensimmäisellä lyönnillä ei saa ratsastaa. Osumapakolla tarkoitetaan, että joko kiven tai oman ryhmän pallon on osuttava kohdepalloon. Osumapakko hyväksytään myös  jos kivi osuu ensin oman ryhmän palloon -> kaverin palloon -> oman ryhmän palloon joka lopulta osuu kohdepalloon.
  5. Osuman jälkeen on kohdepallon mentävä pussiin tai jonkun muun pallon on osuttava valliin (virhe -> käsipallo). Jos kohdepallo on alle pallonmitan vallista on kohdepallon mentävä pusiin tai jonkun muun pallon osuttava toiseen valliin (virhe -> käsipallo).
  6. Palloja pussitetaan vuorotellen. Jos pussittaa väärään pussiin, väärän pallon  (ei virhettä) tai virhelyönnin aikana, pallot pilkutetaan alapisteelle. Jos vastustajan pallo menee vahingossa pussiin, sitä ei nosteta pöydälle (ei virhettä).
  7. Kun pelaaja on pussittanut kaikki oman ryhmän pallot saa hän samalla lyöntivuorolla yrittää pussittaa myös kasipalloa.

Koska kyseessä on “epävirallinen” pelimuoto kannattaa pelin alussa sopia miten toimitaan kasin kanssa. Joko lyöjä häviää pelin jos hän  tekee virheen samalla kun pussittaa kasipallon,  pussittaa kasipallon vahingossa tai maalaamattomaan pussiin  tai lyö kasipallon pöydältä. Vaihtoehtoisesti kaikissa tapauksissa kasipallo pilkutetaan alapisteelle, vastapelaajalle käsipallo.

Kun normaalisti haetaan hyvää jättöä itselle tässä pelissä haetaan mahdollisimman huonoa jättöä pelikaverille. Pelin aikana ei edes kannata mennä istumaaan koska oma lyöntivuoro on heti vastustajan lyönnin jälkeen. Peli kestää normaalia kasia kauemmin ”hyvistä jätöistä” johtuen. Taukojen puuttumisen takia peli soveltuu hyvin esim. kolmistaan pelaamiseen (yksi huilaa vuorollaan).

NE JOTKA OVAT PELIN IDEAN DIKANNEET, PELAAVAT USEIN JUURI TÄTÄ PELIÄ. SOPII AVIOPAREILLE, AIKUINEN / LAPSI, POIKAYSTÄVÄ / TYTTÖYSTÄVÄ JNE.JNE.

PS. Pelistä voi tehdä nopeamman käyttämällä vain neljää palloa kummastakin ryhmästä. Pakasta tulee tällöin ysipallon “salmiakki”.